Mae Sot 1 - Reisverslag uit Mae Sot, Thailand van Gerda - WaarBenJij.nu Mae Sot 1 - Reisverslag uit Mae Sot, Thailand van Gerda - WaarBenJij.nu

Mae Sot 1

Blijf op de hoogte en volg Gerda

06 December 2014 | Thailand, Mae Sot

** sorry this time no English ;( **

De dagen in Mae Sot vliegen voorbij. Tussen 8.00 en 8.15 springen we op de scooter om vervolgens een dik half uur door de prachtige natuur te rijden.
De afgelopen week hebben we kinderen van zo’n 10 tot 17 jaar lesgegeven over het menselijke lichaam en over een aantal tropische ziekten die hier voorkomen. Verder hebben we verteld wat koorts, diarree, hygiëne etc is en wat je dan het beste kunt doen om gezond te kunnen blijven. Toen we over malaria en knokkelkoorts vertelden, bleek dat bijna iedereen van de kinderen 1 van de 2 had gehad en vonden ze het reuze interessant wat het precies is en hoe ze het kunnen voorkomen.
De school is een soort kostschool waar de kinderen intern wonen, omdat ze zelf uit Myanmar komen. Het zijn kinderen uit de ‘Karen State’, een provincie in Myanmar waar sinds afgelopen zomer een ‘staakt het vuren’ beleid is. Ze komen speciaal naar Thailand omdat er meestal geen onderwijsmogelijkheden zijn in hun eigen land. Een aantal kinderen hebben de strijd in hun provincie aan de lijve meegemaakt en zijn blij nu veilig in Thailand te zijn.
Het was leuk om de kinderen van vorig jaar weer te zien en heel wat kinderen herinnerden zich ons ook nog.

Terwijl we in Mae Sot waren, hoorden we het verhaal wat er de laatste avond had plaatsgevonden in Pattaya. De afsluiting van Pattaya Praise (zie vorig bericht) vond plaats op een groot plein in de stad en een Nederlandse praise groep was aan het zingen. Tijdens het zingen verliet 1 van de zangeressen, die van beroep een politieagente is, het podium, maar omdat wij achteraan stonden konden we niet zo gauw zien waarom. Even later zagen we twee Ierse agenten (die ook deel waren van een praise groep) oplettend rondlopen. Nieuwsgierig als ik ben, bleef ik ze even volgen. Op een gegeven ogenblik liepen ze met z’n drietjes samen met man weg van het publiek. De man maakte een dronken indruk en probeerde elke keer weer het publiek in te komen, maar dat lukte hem niet. De lokale politie kwam even later en arresteerde de man. Het bleek dat hij een Taser (wapen dat elektrische schokken geeft) bij zich had en een mes. In zijn auto werd ook nog een breed plakband en drugs gevonden. Omdat de agenten het niet vertrouwden zijn ze naar zijn huis gegaan om daar te kijken of er nog meer te vinden was. In zijn huis bleek een 4 jarig meisje opgesloten te zitten. Wat een wonder dat dit zo is afgelopen. We weten niet precies hoe het verder is afgelopen, maar we zijn onwijs blij dat dit meisje vrij is en dat er geen gewonden op het plein zijn gevallen.

Volgende keer: samen met een doktersechtpaar op pad om illegale Birmese vluchtelingen te bezoeken in hun kleine dorpjes in de bergen (nou ja, heuvels).

Opmerkelijk:
- Ze hebben hier wel verkeersregels, maar je kunt maar het beste je verstand volgen.
- Tijd is hier zeer relatief, gelukkig was het absoluut niet erg als we te laat in de les kwamen, omdat we de weg kwijt waren ☺
- Het is hier heel gewoon om suikerriet-sap op de zandwegen te sproeien. Het is in ieder geval een goed middel om het stof van de weg tegen te gaan.

• 06 December 2014 - 09:23

Rebekka:

Dag lieve Gerda,

Kostbaar dat je weer de tijd hebt genomen een verslagje te schrijven. Fijn om met je mee te kunnen leven. Ik ben onder de indruk van Zijn liefde door je heen om al die mensen die je ontmoet te kunnen omarmen. Wat leef je in een compleet andere wereld. Eerlijk gezegd begin ik nu toch ook naar je thuiskomst uit te zien, je kamerraam is al veel te lang donker:) Wanneer kom je ook alweer thuis, de 19e toch?
    liefs! Rebekka

• 07 December 2014 - 21:24

Janneke:

He Gerda,
    Nou, bijzonder hoor wat je allemaal meemaakt!
    Van harte Gods bescherming en wijsheid toegewenst en dat je op een bijzondere manier door Hem geleid wordt! De vreugde van De Heer zal je kracht zijn!
    Groetjes Janneke

• 08 December 2014 - 16:17

Boukje:

Leuk om weer van je te lezen! Geniet van de laatste "weken"! Mooi wat jullie allemaal doen. Veel liefs!